Monday, 29 October 2018

Mary Kay Lipstick

Assalamualaikum and morning!

Permulaan saya di Mary Kay adalah sebab lipstick. Masa mula-mula berbisnes saya takut nak ambil stok banyak-banyak, colour pun ambil yang safe je yang pink-pink, yang soft-soft. Now selepas almost dua tahun dengan Mary Kay, saya dah makin faham akan trend lipstick yang hot ni. Jadi hari ni saya akan share antara colour-colour lipstick yang hot dalam inventori saya mengikut urutan.

1. Always Apricot💋
Paling laris! Tengok colour pun dah boleh agak kan. Colour pink yang soft and sesuai pakai siang malam, casual & formal event.

2. Mauve Moment💋




Colour yang ala-ala Always Apricot tapi lebih muda and ke arah purplish colour. Bagi mood yang sweet-sweet dekat si pemakai.

3. Rich Truffle💋
Orang panggil lipstick Neelofa. Memang patut pun sebab colour nude dia. Bagi muka nampak natural. Tapi personally saya tak nampak cantik dengan colour nude macam ni, nampak sakit maybe sebab kulit saya yang agak tanned, and bibir saya pun pigmented or dalam bahasa lainnya bibir gelap hahaha. Utk Rich Truffle saya cadangkan dipakai oleh yang berkulit cerah.

4. Tranquil Toffee💋



My fevreto! Colour nude yg sesuai utk Asian skin. Nude yg tak buatkan muka saya nampak pucat. Boleh match dgn semua jenis baju tau. Pakai Tranquil Toffee ni terus naik seri😍.

5. Midnight Red💋



Yang ni tanpa disangka-sangka antara shade terlaris dalam inventory saya. Sebab saya ingat ke tak ramai yang berani pakai colour garang-garang macam ni, rupanya sangkaan saya meleset. Midnight Red ni jadi pilihan kebanyakan customer yang berumur, wow tak sangka berani jugak ya akak-akak ni. Tapi saya tak nafikan, bila pakai colour membara macam ni kita punya semangat tu macam "heyy look at me, I'm the Queen here" gittew. Tak percaya cubalah!

6. Crushed Berry💋
Actually Crushed Berry ni bukanlah yang terlaris dalam inventory saya, tapi colour purple ni tetap ada peminat sendiri. Lagipun purple dia ni purple yang acceptable, kalau purple gelap tu maybe seram sikit nak pakai kan. If you all nakkan kelainan, boleh cuba Crushed Berry ni. Ingat, lipstick pun menyumbang kepada mood seseorang tau.

Berakhir sudah ceritera lipstick, saya pilih Top 6 je hari ni, kalau nak cerita pasal berpuluh-puluh batang lipstick alamatnya 7 hari 7 malam lah saya mengarang. Lipstick ni kita rasa macam benda kecik je, setakat oles dekat bibir seketoi tu ja. Tapi lipstick memang bagi impact yang besar dekat penampilan seseorang. And mcm saya mention byk kali, lisptick mempengaruhi mood. Jangan segan bagitau saya kalau anda nak cuba lipstick dari Top 5 global brand yang tidak mengandungi plumbum! 😍


Best kan dapat main mix-mix lipstick gini~

Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183895571 for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra

Wednesday, 24 October 2018

Makeup Remover Mary Kay



Assalamualaikum & morning!

Jom dengar bebelan saya pasal Mary Kay Oil Free Makeup Remover ni. Dulu saya pun macam you all jugak, suka guna baby oil nak tanggal mekap. Part nak remove mascara waterproof tu paling azab, sampai bulu mata tercabut-cabut pun mascara still tak tanggal lagi😖. Baru tau rupanya baby oil tak elok untuk kulit muka. Tapi tu dululah, sekarang dah guna makeup remover Mary Kay ni takde lagi azab sebegitu. Cuma ada bahagia je hahaha.

Makeup Remover yang dapat tegangkan kulit? Wow sangat kan. Jom tengok apa benefit Oil Free Eye Makeup Remover ni;

✅ clinically tested for sensitive skin ✅ suitable for contact lens wearers ✅suitable for sensitive eyes and sensitive skin ✅ Hypoallergenic, oil-free & Ophthalmologist-tested! ✅Non-greasy ✅No pressure needed, only gentle wipe

Ada ingrediet untuk menegangkan kawasan mata and bibir, so tak payah tunggu nak pakai makeup baru mak guna makeup remover Mary Kay ni, abam sado yang tak bermekap pun boleh guna.

Ada dua lapisan, lapisan atas untuk remove makeup jenis waterproof, yang bawah pulak untuk makeup non-waterproof.


Don't suffer to get your makeup removed! Kalau nak cuba for free, macam biasalah boleh contact saya ya😁.

Simple Makeup Tutorial


Assalamualaikum and morning!

Simple makeup tutorial here! Actually nak menangis jugak sbb di penghujung video ni time tu lah cuaca dah berubah jadi panas & agak silau. Huhuhu memandangkan tak larat nak buat semula, saya upload je video ni lagipun takdelah teruk sangat pun cuma kurang jelas colour makeup tu. Oh ya part kening bukannya tak nak masuk video tapi macam biasalah bila buat kening depan kamera je I messed up😌. So terus jump to foundation. Anyway tanpa buang masa lagi, saya listkan item yang saya guna ikut turutan & kenapa saya suka sangat dengan depa.

1. Mary Kay Brow Pencil in Brunette
Saya biasanya akan buat kening dulu maklumlah kening selebat hahaha. Brunette pencil ni best sebab dia pekat, kalau kening lebat mcm saya you all mmg perlukan pensel kening yang lebat sebab kalau tak mcm mana nak nampak bila kulis kening😅. Brunette mmg setia dengan saya dari dulu. 

2. Mary Kay Liquid Foundation

Rasanya dah berzillion kali jugak saya share pasal foundation Mary Kay kan almaklumlah hati chenta sangat. Now saya guna Luminous formula sbb kulit dah kering, kalau you all jenis kulit combination / oily boleh guna Matte formula. Suka tu sbb dia sgt ringan, tapi coverage superb! Tahan lama pulak tu.

3. Mary Kay Eye Palette in Rose Nudes
Colour pinkish purple yang sweet, saya suka sebab naikkan mata kita tanpa buat kita nampak over. And dia ada banyak colour lain jugak utk base & smokey eyes.

4. Mary Kay Gel Eyeliner
Very precise! Mula-mula dulu saya tak pandai pakai & comot, lepas tu banned gel eyeliner ni lama jugak tau hahaha. Tapi one day saya beranikan diri try, rupanya kena oles sikit je. Saya suka sbb kita boleh agak & control amount gel yg kita nak sapu kat mata so takdelah eyeliner smudge kat bahagian depan mata mcm yg selalu jadi kat saya. 

5. Mary Kay Ultimate Mascara



My favourite mascara sbb dia sgt amat ringan & mudah apply! Tak waterproof and senang cuci. Dia sisir bulu mata satu2. Ada customer saya jenis kaki mekap lepas try sample ultimate mascara terus beliau order. Bukan saya je tapi banyak jugak guests makeup class yg suka dengan mascara ni.

6. Mary Kay Blusher in Cherry Blossom



Colour ala-ala plum, mula-mula saya takut nak pakai sbb nampak "ehh gelapnyaaa". Tapi bila dah sapu kat pipi dah fall in love. Sorry ya dlm video tu terpekat pulak biasalah benda yg kita biasa buat pun tp bila live depan camera jadi blur.

7. Mary Kay Mineral Powder Foundation


Powder yang berikan matte finishing, macam saya pernah share sebelum ni dia buat kulit kita nampak natural tapi dlm versi lebih sempurna. And saya nak advise, utk loose powder, you all better guna brush sbb lagi jimat berbanding sponge.

8. Mary Kay Sheer Dimension Powder



Highlighter utk buatkan wajah kita nampak lebih berdimensi. Letakkan dekat tulang pipi, bawah hujung kening, tgh hidung, cupid bone bibir, dahi & dagu. Dlm gambar mmg nampak cantik tau sbb dia punya effect boleh tahan blinding tapi soft.

9. Mary Kay Semi Matte Lipstick in Mauve Moment



Lipstik Mary Kay pertama yg saya try, and terus membawa saya kepada decision utk menjadi beauty consultant. Colour ni sweet & soft, antara paling laris dlm inventory saya.

So inilah list item yang saya gunakan utk tutorial. Ada jugak saya letak concealer utk kening and sbg base eyeshadow. Rasanya tak susah kan, kejap je nak buat simple sweet look gini😁. Kalau rasa nak cuba sendiri or nak belajar dgn saya, boleh contact iolls hokayy. I suka sangat cantikkan orang! 😍



Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183895571 for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra

Monday, 22 October 2018

Mary Kay Satin Body Whipped Cream


Mary Kay keluarkan produk baru lagi...kali ni body care pulak. Introducing Mary Kay Satin Body Whipped Cream. Aikk pangang benor namanyaa, selalu orang panggil body lotion je. Dia macam lotion tapi lebih advanced. Dia dipanggil body whip sebab tektur dia yang jauh lebih ringan, lebih halus tapi lebih memberi kelembapan. Body whip ni specially designed untuk kawasan-kawasan kulit yang sangat kering macam tumit kaki merekah, tempat bersisik macam siku & lutut,kulit meggelupas, etc. Ada kawan BC cerita yang tumit kaki dia dah jadi merah semula lepas sapu body whip ni wow!

Macam body care Mary Kay yang lain, body whipped cream juga tak terlepas dari ingredient Shea Butter. Jom kita tengok apa kebaikan Shea Butter;

♡ Melembutkan dan melembapkan kulit
♡ Mengandungi vitamin E dan A yang baik untuk kulit yg sihat
♡ Antioksida
♡ Menganjal dan menegangkan kulit
♡ Memudarkan parut or stretch marks
♡ Anti-radang
♡ Melegakan sunburn atau kesan terbakar

Siapa yang sesuai pakai body whipped creme ni?

🌸 mereka yang berkulit kering
🌸 mereka yang mahukan kulit sentiasa lembut dan lembap
🌸 mereka yang nak travel ke tempat sejuk dan kering
🌸 mereka yang travel dan duduk lama dalam kapal terbang
🌸 mereka yang bekerja dalam office yang ber aircond  

Pengalaman saya sendiri gunakan body whipped cream ni? First time cuba masa unit meeting oh myyy lembutnya sampai tak boleh move on hahaha saya memang tak boleh move on dengan semua produk Mary Kay. Tekstur sgt halus, rasa macam ala-ala yogurt gituu. Bau wangi yang natural, lepas apply tu kulit terasa lembut tak hengatt. Kalau ada suami mesti dia suka pegang tangan hahaha. Saya suka body whip ni sebab dia sangat halus & soft, kulit badan saya pulak memang jenis agak kering. Nasib baiklah ada body whip ni.

Rasa nak improve kulit badan juga selain kulit muka? You're at the right place! Siapa-siapa yang nak cuba kelembutan body whip ni boleh contact saya & saya akan buatkan you all tak boleh move on jugak macam saya😆.

        
     Gambar body whip yang lebih jelas, nampak kan dia macam yogurt😋


Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183895571 for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra

Sunday, 21 October 2018

Kulit Muka Kering

Dry skin??

Bam!!! Selama ni saya ingat kulit saya combination, rupaya bila guna skin analyzer baru tahu rupanya kulit saya dah mula kering disebabkan pertambahan usia. Nasib baiklah Mary Kay dah keluar device baru, Skin Analyzer untuk scan kulit.

Saya perasan lately bila pakai Matte foundation dia akan jadi nampak almost crack, and tak smooth. Lepas tu mulalah saya be creative mix kan Matte & Luminous foundation, dekat dahi je saya letak Luminous formula, but still tak nampak cantik. Sekali bila scan kulit keluar result DRY, terus beralih ke foundation Luminous untuk kulit kering.


Untuk kulit jenis kering, sememangnya kena bagi attention dekat kelembapan kulit, sebab kalau tak kulit jadi cepat berkedut and mudah berjeragat. Jom saya listkan item yang patut digunakan untuk si kulit kering.

1. Cleanser 

Gunakan cleanser yang jenis creamy untuk provide kelembapan pada kulit. Kalau guna cleanser jenis berbuih, kulit akan jadi terlebih kering & rasa ketat. Sebab tu pemilihan cleanser pun tak boleh ambil remeh. Saya akan recommend cleanser Botanical Formula 1 untuk merawat kulit kering and sensitif. Kalau dah lebih 24 tahun and kulit kering dia tak serius, saya akan bagi Timewise 3D cleanser, Normal to Dry. 


2. Toner

The best toner for dry skin? Of course Botanical Effects freshen Formula 1. Kita panggil freshen sebab takde alcohol. Freshen Formula 1 ni bila pakai dia takan terus meresap masuk dalam kulit, sebaliknya dia akan stay lama sikit dekat atas permukan kulit untuk bagi kelembapan. Satu lagi yang saya suggest mestilah Timewise Renewing Softener. Softener ni provide moisture dari belah dalam kulit.


Muka saya dulu berpasir & menggerutu, makin makeup makin obvious dekat dahi tu ecspecially. Pasir-pasir tu disebabkan lapisan kulit dalam yang kering. So Timewise Renewing Softener antara item yang banyak membantu saya pulihkan tekstur kulit.

Keadaan kulit 3 bulan lepas - no more menggerutu

3. Moisturiser

Sangat sangat sangat penting! Moisturiser ni penting untuk semua jenis kulit tapi bila kulit kering, dia jadi extra penting. Pilihlah jenis moisturiser yang sesuai untuk seimbangkan kulit kering. Botanical Effcets Formula 1 cepat meresap dalam kulit and mengandungi kelembapan extra untuk kulit kering. Intense Moisturising Cream pulak mempunyai tekstur yng likat and "rich". Provide kelembapan lebih dari 10 jam and sesuai untuk kulit sensitif. Muka yang rashes merah-merah pun sangat sesuai pakai intense cream ni. 


4. Mask

Botanical Effects Mask Formula 1 dicipta khas untuk kulit kering, sebab tu tekstur dia cair. Yang ni pakai macam mask biasa, tunggu kering then bilas. Satu lagi mask yang best untuk kulit kering and jugak orang malas😜 - Timewise Renewing Gel Mask. Saya guna mask ni untuk masalah kulit berpasir macam dalam gambar tu, and dengan bantuan items lain jugak yang permukaan berbiji tu dah banyak kurang sampai nampak macam takde langsung. Gel Mask ni pakai tidur and tak perlu tunggu kering, sebab tu kita panggil mask untuk orang malas😀. Bangun tidur esok pagi bersiap sedialah nak rasa kulit lembut luar biasa and seri dia macam baru suntik vitamin C malam sebelumnya. Serius! Mask pun tak boleh diabaikan ya walaupun kita tak pakai sekerap items skincare yang lain.

5. Foundation

Sebelum ni saya banyak membebel pasal Matte foundation kan, tapi hari ni saya nak cerita pasal Luminous Liquid Foundation untuk kulit kering. Luminous foundation ni dia ada dewy formula yang nampak lembap je muka kita and nampak glowing. Kalau kulit kering janganlah guna Matte formula, tu yang nanti nampak muka tak smooth and bercapuk.
Jadi dah ada idea ke untuk mengatasi masalah kulit kering? Saya nak remind you all yang kilit kering memang cepat berkedut, so please jaga kulit dari sekarang. Bagi kulit tu minum air (moisturiser) hari-hari tanpa curang. Kalau rasa perlukan consultation untuk kulit kering atau apa saja jenis kulit, jangan segan silu contact I ya. Top 5 global skincare yang dah bertahan selama 55 tahun di pasaran, dengan 90 Days Satisfaction Guarantee & follow up secara berkala dari beauty consultant, Inshaallah anda takkan menyesal!

*Perasan tak saya banyak share mengenai Botanical Effects formula 1? Actually saya memang ada buat entry khas untuk Botanical Effects yang function dia untuk menyihatkan & merawat kulit secara mendalam. So kalau anda memang ada masalah kulit kering serius sampai menggelupas and nak tau details, boleh tengok sini


Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183895571 for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra

Kelas Kecantikan Mary Kay

Assalamualaikum & morning!

Kalau siapa yang setia mengikuti blog saya, mesti nampak kan saya selalu share pasal aktiviti skincare class yang saya buat, tak kisah secara solo ataupun bersama dengan rakan-rakan consultant. Tapi sebenarnya banyak jugak yang saya tak boleh share demi menjaga aurat. Tapi kenapa eh suka sangat buat skincare class? Tak penat ke punggah barang-barang and travel.

Well, penat tu penatlah. Tapi seronok. Skincare class ni bukanlah wajib dalam Mary Kay cuma amat digalakkan supaya orang lain dapat real experience dengan produk-produk Mary Kay. And of course, guests dapat belajar cara-cara penjagaan kulit yang betul so takdelah hidup dalam kesesatan macam saya dulu haha. Jom kita tengok kenapa saya suka sangat buat skincare class?

1. Berjumpa Dengan Orang Baru

Yess ini yang buat excited sebab most of the time, kita tak tahu siapa yang akan kita jumpa. Dulu dunia saya setakat collegues dekat tempat kerja, and then family. Kawan-kawan pun jarang jumpa sebab mostly dah berumah tangga. Tapi bila ada program skincare class,kita akan berinteraksi secara dekat dengan guest. Ajar depa face to face, tolong mana yang patut masa skincare class. Secara tak langsung, pergaulan saya jadi lebih luas takdelah office rumah, rumah office je setiap hari. And dah jumpa macam-macam orang, macam-macam umur, macam-macam bangsa! Setakat ini saya dah ada pengalaman handle skincare class (SCC) dengan guest dari Malaysia, Indonesia, Phillipines, UK & US.


2. Suka Tengok Reaction Guest 

Kebanyakan guest saya adalah wanita bekerjaya, yang sangat busy dengan kerja & family. So bab berhias tu biasanya letak last sekali biasalah perempuan kan, selalu letakkan kepentingan orang lain dulu. Jadi time skincare class ni biasanya depa akan woww, terpegun tengok muka sendiri lepas grooming sendiri. Punyalah lama tak belai muka kan. Selalunya lepas habis skincare and time pakai foundation tu, guest akan terpegun and takleh move on. Sebab rata-rata pernah ada pengalaman buruk dgn foundation mcm saya sendiri. Jadi muka excited masing-masing sampai tepuk-tepuk kawan tu memang saya seronok tengok hahaha.




3. Suka Tengok Transformation Guest

Bila dah belajar & apply teknik penjagaan kulit yang betul, and mekap simple-simple but with the right technique, hasilnya superb! Especially buat yang jarang or tak pernah mekap tu, lagilah nampak drastik perubahan dia. Point ni boleh relate dengan point nombor 2, bila muka dah transorm mulalah guest terpegun tengok muka masing-masing😁.



3. Dapat Beri Live Consultation


Lagi senang and lagi efektif if kita dapat tengok kulit guest depan-depan. Boleh terus pick the right product untuk dia cuba. Selalunya saya cuma consult via whatsapp, tapi sebenarnya kalau jumpa depan-depan ni memudahkan kedua-dua pihak. And dapat tanya lebih details pasal product history dan kalau dia ada apa-apa masalah kulit.



4. Self Improvement

Skincare class ni takkan jadi perfect kalau kita setakat buat sekali dua. Teringat first time saya buat skincare class dengan kawan-kawan mak, habis banjir rumah sebab saya suruh guests basuh muka dekat besen macam dekat sink. Padahal cukup guna facial cloth je. Director saya pun suka share kisah  ni dengan orang lain tau hahaha. Sebab tu kita kena belajar dari pengalaman. Selain tu, of course skincare class jugak dapat melatih leadership skill & communication skill saya. 



5. Program Improvement

Yang ni penting especially untuk beauty consultant yang selalu handle formal skincare class macam saya. Kami pernah ada experience handle skincare class yang guests takdelah ramai sangat tapi disebabkan organiser tak sediakan microphone, jadi haru biru jugak masa session sebab Director saya sebagai speaker hari tu memang suara dia kecik and comel je hehe. Nampak macam benda kecik kan, tapi bagi impak yang sangat besar. Sejak dari tu saya insist untuk gunakan microphone walaupun guest tak ramai mana, asal lebih 10 guest je kena guna mic supaya speaker ada full control over the whole session. And masa I-story time tunggu mask kering, saya akan minta beauty consultants ke depan supaya guests lebih attentive.




Jadi itulah antara sebab-sebab saya addicted untuk buat skincare class selalu. Tak kisah formal or informal, semuanya memberi pengalaman yang baru & indah. Jadi kalau you all nak jadi sebahagian dari pengalaman saya, boleh lah arrange untuk buat skincare class dengan saya. Kalau nak buat di company pun saya boleh emailkan proposal.


Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183895571 for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai


FB Page & Instagram :  Allydra

Friday, 12 October 2018

Tutorial Shading & Contour

Assalamualaikum & morning! Jom saya belanja gambar sendiri dulu bagi cerah mata you all hahaha.Sebenarnya nak tunjuk cara shading menggunakan cc cream saja, senang & mudah je nak buat tapi hasilnya, adalah ala-ala Kim Kardhasian sikit😝. Teknik shading & contour memberikanmuka lebih tirus & berdimensi, while shading pulak nak menampakkan hidung tu lebih mancung. Sebenarnya tak perlukan anda untuk jadi pro baru boleh contour ataupun shading tau. Meh saya ajar teknik simple untuk contour pipi & shading.



Sebenarnya, guna CC Cream saja pun dah cukup. Saya dah pernah share dengan terperinci pasal CC Cream dekat sini. Hari ni kita belajar teknik pulak.

CC Cream ni datang dalam 4 shades, pilih colour yang paling sesuai dengan kulit anda untuk base, and ambil shade yang paling gelap, Deep untuk buat shading & contour.


Haa nilah cara dia. Sebelum tu ampunkan kening saya yang tak sama tu hahaha maklumlah excited sangat nak buat video sampai lupa buat kening elok-elok. Back tu the topic, untuk contour gunakan brush yang halus & bersudut ataupun leper, janganlah guna brush yang lebat & gebu tu sebab kita nak buat garisan. Mulakan dari tengah telinga hingga ke garis tengah bibir. Lepas dah lukis line tu then boleh blend ke atas guna brush atupun beauty blender. Blend ke atas tau kalau ke bawah habislah nampak pipi jatuh nanti. 

Untuk shading pulak, mulakan dari bahagian hujung kening bawak turun ke bawah. Personally untuk hidung saya suka blend guna hari je. Tapi saya dapat tips berguna dari youtuber Aisha Liyana, you all boleh jugak buat shading dari bawah ke atas untuk elakkan garisan shading jadi lebih kembang bila sampai ke bawah. Boleh jugak you all cuba, ikut keselesaan nak dari atas ataupun dari bawah.





Antara hasil base, shading & contour dengan CC Cream. Terpaksa share gambar lebih sikit sebab lighting sangat mencemburui hehehe. 

Jadi itulah serba sedikit perkongsian saya mcm mana untuk pelbagaikan kegunaan CC Cream. Kalau rasa nak cuba dulu of course you all boleh set masa dengan saya. Bulan October ni, ada promosi jimat tau untuk CC Cream. You all boleh contact saya untuk dapatkan info lanjut.


Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183895571 for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra