Sunday, 18 August 2019

Grooming & Beauty Talk Kolej Vokasional Kuala Kelawang

Assalamualaikum & good morning!

Bulan Ogos telah mencatat sejarah buat saya sebab pertama kalinya saya mengetuai makeup class secara besar-besaran. Actually rasa agak pucat jugak masa nak handle sebab ni first time, and lagi satu sebab program ni clash dengan program Mary Kay di Subang and menyebabkan kami kekurangan beauty consultant (bc). Bayangkan plan asal untuk bawak 12 orang bc tapi end up kami tinggal lima orang je yang dapat attend. Makeup class bukan macam skincare class, lagi banyak barang & teknik yang kita guna, so logiknya lagi banyak bc yang diperlukan. Tapi kita chill je, saya tanamkan kepercayaan dalam diri & dalam beauty consultant yang hadir, 

Nak dijadikan cerita sehari sebelum tu saya penat travel, and program tu pulak start pagi so memang bangun pukul 4.a.m. lah cerita dia. Rasa agak rabak mata, tapi bila datang bc saya dua orang dah muncul depan rumah saya, semangat tu dah meresap masuk semula. Nasib baiklah ada depa berdua kalau tak haru jugak saya drive sorang-sorang ke kuala kelawang, dengan jalan macam ular huhu. 

Ni masa baru awal-awal sampai dah kena terhjah dengan paparazzi 

Ni masa awal-awal sampai tengah set up barang, ada nampak tak muka saya yang serius tu?? Haa itulah muka biasa sebelum start program.

Sambil tunggu lagi dua orang bc sampai

Yeayyy dah cukup korum

Sepatah dua kata dulu

 
Meh cikgu nak check beauty profile

Dee in action!

Demonstration  lukis kening   

 Majlis Penyampaian Hadiah kepada pemenang Pertandingan Makeover

Thanks for having us!

Surprisingly session kami berjalan dengan lancar & Pertandingan Makeover pun dapat result yang superb. Dalam keadaan kami kekurangan consultant & barang-barang, Alhamdulillah sesi berjalan dengan baik. Lepas  program tu kami dibawa pergi lunch and sebelum balik sempat kami shopping makanan dekat karnival di padang. Punah diet.

Aiskrim seringgit je guysss, takkan taknak cuba. Banyak lagi makanan lain yang best-best and of course kami ada seludup bawak masuk kereta jugak hahaha.


And lasttt from us,Panels of the Day!  Adik comel tu sebenarnya instafamous yang bagi talk pasal confidence and cara untuk berposing. Adik pakai dress tu pulak macam dia punya PA, banyak jugak tips yang saya belajar untuk buat shoot yang cantik tak sia-sia datang sini kan. 

So kesimpulannya, Grooming & Beauty Talk ni merupakan salah program yang sangat best! Saya bersyukur dua orang bc saya yang duduk satu taman tu dapat ilmu & experience baru, and the like it! Untuk pihak saya pulak, saya rasa lebih confident untuk conduct skincare ataupun makeup class depan crowd yang ramai, betul lah kata orang experience is the best teacher. 

Kalau nak kami buat sesi macam ni di tempat pengajian atau syarikat korporat anda, boleh contact saya untuk info ya. It's free of course. Whatsapp je I~


Dee,

MK Beauty Consultant
http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order 
COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra




Friday, 16 August 2019

Cara Merawat Dark Circles

Assalamualaikum & morning!

Masalah biasa yang kita dengar bila orang mengadu ada dark circle, ecspecially mak-mak kan. Saya dah sahre dengan terperinci pasal produk penjagaan mata sini. Hari n i sharing saya lebih kepada cara menjaga mata & mencegah dark circles. Jom layannn...


1. Berhenti Tambah Umur

Aikkk guane tu, boleh pulak suruh jagna jadi tu kan hahaha. Actually dark circles ni memang salah satu ounca utama adalah umur yang semakin bertambah, sebab tu kita kena stop kulit kita dari bertambah tua. Macam mana tu?? Haa gunalah anti-aging products. Biar umur kita je yang bertambah tua tapi tidak kulit kita. And anti aging skincare pun dah boleh start sejak umur 24 tahun tau, jangan tunggu dah betul-betul tua baru start anti-aging jenuhlah nak repair gituuu.

2. Pakai Sunglasses


Pendedahan kepada cahaya matahari secara direct memang banyak bawak kesan buruk termasuklah aging, tapi kalau dekat kulit muka boleh pakai SPF, tapi dekat mata tak boleh. Tapi jangan risau, we got sunglasses! Jadikan sunglasses teman baik uolls bila keluar waktu siang. Saya pun sebenarnya sejenis manusia yang tak tahan silau jadi spec hitam tu memang selalu ready, and tak disangka rupanya spec kesayangan saya dapat cegah dark circle jugak yaa. 

3. Minum Banyak Air

Bila kita minum air putih dengan banyak, kita dapat mencegah tanda-tanda penuaan termasuk kedutan sekitar mata. Barulah kulit mata tak sagging, jadi silalah buat air putih sebagai air favourite uolls. Selain tu air putih jugak dapat buatkan kulit glowing and secara tak langsung bahagian bawah mata pun jadi cerah.

4. Makan Dark Chocolate




Makanan yang kaya dengan flavonol seperti dark chocolate akan protect kulit dari effect2 UV radiation dan melambatkan proses penuaan  yang disebabkan oleh sun exposure. Suka lah tu dapat makan coklat tapi ingat ya ini dark chocolate tau bukan chocolate yang manis-manis tu๐Ÿ˜

5. Lebihkan Pengambilan Omega 3


Antara makanan yang kaya dengan Omega 3 ialah ikan salmon & kacang walnut. Jadi guane kacang Omega 3 ni boleh mencegah dark circle? Sebab kandungan "fatty acid" akan meningkatkan pengaliran darah ke kulit, and melancarkan pengaliran darah sekitar mata supaya darah tak berkumpul dekat kawasan mata and menyebabkan lebam bawah mata
6. Bersihkan Mekap Mata Dengan Baik


Remove makeup mata guna makeup remover, bukan guna baby oil tau. And make sure bila bersihkan mascara & eyeliner, gosok je secara lembut bukan tonyoh sepenuh hati. Barulah mata kita terhindar dari dark circles.

Kalau nak tahu produk mata yang sesuai dengan masalah dark circles, eyebags, mata berkedut, etc boleh contact saya jangan malu-malu tau, orang kata kan mata cerminan jiwa๐Ÿ‘ฑ

Dee,

MK Beauty Consultant
http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order 
COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra



Friday, 9 August 2019

Brand New Lumivie Set Review

Assalamualaikum & good morning!

Saya menulis pun dengan meluap-puap ni sebab Mary Kay ada keluarkan produk baru nama Lumivie. Lumivie adalah upgrade daripada produk Melacep, yang function khas utuk brightening. And macam Melacep jugak, Lumivie ni asal dari Korea sebab dekat sana ada advanced technology dan pakar-pakar dalam pencerahan kulit. Kalau nak dapat kulit macam orang Korea kenalah pakai produk Korea kan, tak gituu??


Sebelum saya membebel dengan lebih lanjut tentang Lumivie, jom kita tengok satu per satu function Lumivie;
  • Mencerahkan kulit ke tahap maksimum (sehingga secerah dada)
  • Mencerahkan tanpa mengeringkan kulit
  • Memudarkan jeragat
  • Memudarkan parut jerawat
  • Memudarkan pigmentation
Basically function dia sebijik macam Melacep, tapi jauh lebih advanved & berkesan! Apa yang buat jadi hebat sangat tu?? Haa jom kita tengok ingredients dia...


Binchontan Charcoal 

Arang yang famous and super kua, ambik dari Japan tau. Arang ni banyak benefit dari segi kesihatan, and kalau untuk skincare pulak Binchontan charcoal ni dia boleh carry 700% berat dia dalam air, which means dia very moist & hydrating.

Black Pearl

Bleack pear ada dalam Lumivie serum and saya dah explain dgn detail dalam post sini, tapi basically dia mencerah dengan cara "energize' kulit kita - black pearl akan aktifkan sel-sel kulit muka kita supaya peredaran darah sekitar muka makin bagus and buat kulit muka kita makin sihat, cerah & glowing. Kulit pun kena exercise tau.

Opti Bright Complex

Formula dari scientist Mary Kay yang dah dipatenkan oleh Mary Kay Global. Opti Bright ni adalah gabungan tumbuhan & scientific  untuk target jeragat, parut, mencerahkan kulit, elakkan kulit kusam.

Samphire

Samphire ni satu tumbuhan yang kaya dengan vitamin, anti-oxidant & anti inflammatory. Samphire boleh simpan air yang banyak, sebab tu bila pakai Lumivie dekat muka, rasa moist sangat. 

Jadi itulah secar ringkas emngenai bahan-bahan dlam Lumivie. Patutlah dahsyat betul effect dia kan. So Lumivie set kebanyakan item sama macam Melacep set, cuma mask dia & berubah lepas tu toner dia belum sampai lagi, toner dia kita panggil essence water tau haa kau tunggu masuk Malaysia ya mesti havoc. Jom kita tengok mask dia.

Dulu mask dalam tube warna putih cream, now dah jadi sheet mask warna hitam. Effect dia memang perghhh, bayangkan khasiat sebotol serum dalam mask ni. Sebab tu bila cabut terus nampak muka glow, lembap & sangat berseri. 

Dalam camera tak nampak sangat tapi memang ketara effcet mencerah & lembap tu, macam baru lepas buat facial. Ehh tetiba tertegang sekali, nampak tak beza muka pakai mask sebelah kanan lebih terangkat. Tapi logik jugak sebab sheet mask ni dia lifting muka kita sekali.

Jom tengok review lain pulak...

Ni Director saya pakai Lumivie set dlm sebulan yelah depa kan boleh purchase awal sob sob, tapi main point nampak tak jeragat & pigmentation dia pudar and ada hilang terus?๐Ÿ˜ฏ The power of Lumivie!

Special bulan ni kalau you all grab Lumivie you all boleh dapat Golden Beauty Bar for free! Beauty bar ni ada emas 24K tu and bukan saja-saja Mary Kay bagi untuk you all gadai hehe, instead Mary Kay beauty bar ni sangat membantu dalam penyerapan serum & hilangkan garis-garis halus. Uishh sayang kalau tak grab kan. 

Nak cerah dengan flawless? Nak cerah dengan selamat? Nak cerah dengan jimat? Meh whatsapp saya atau refer dengan beauty consultant anda. May all of us have a flawless day ahead~

Dee,


MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order 

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai


FB Page & Instagram :  Allydra

Saya tidak bersetuju sama sekali dengan pembelian melalui Lazada, Shoppee, Lazada & online store yang lain. Kami beauty consultant dilarang keras untuk menjual melalui medium berikut kerana Mary Kay mempunyai ratusan produk dan setiap satu daripadanya memerlukan consultation ynag tepat. Anda akan menafikan hak pelanggan untuk mendapatkan konsultasi dari beauty consultant bertauliah dan juga “90 Days Satisfaction  Guarantee”. Sila dapatkan produk Mary Kay dari beauty consultant yang sah dan tidak menyalahi undang-undang syarikat.






Monday, 5 August 2019

Mary Kay August's Special

Assalamualaikum & morning!

Syukur Alhamdulillah menjelang tahun baru Mary Kay Seminar Year, Mary Kay banyak keluarkan promo baru yang dahsyat-dahsyat belaka. Skincare ada, makeup ada, perfume pun ada!๐Ÿ˜
Introducing...brand new Lumivie set. Mula-mula masuk serum je tapi kali ni masuk satu set terus. Lumivie ni actually upgrade dari Melacep set dulu, kiranya function sama untuk mencerah secara maksimum, memudarkan jeragat, hilangkan parut hitam, sekatakan tona kulit, etc. Boleh baca dekat sini untuk lebih info pasal brightening function :)

Paling best bulan ni kita berpeluang untuk dapat Golden Beauty Bar (GBB) secara percuma denga pembelian Lumivie set, GBB ni bukan Mary Kay bagi utk buat hiasan tau, tapi kita boleh guna untuk apply serum supaya meresap lagi jauh ke dalam & lift up kulit macam baru lepas buat botox. Nak tau macam mana nak mencerah secara selamat & jimat jom whatsapp saya.


Lipstick pun ada promo uollss, bolehlah share-share dengan mak, mak mertua, kakak ipar, adik ipar, jiran-jiran etc sebab memang jimat betul.


.

.

.



August's Super Special!

Selain dari promo Lumivie & lipsticks, ada jugak promo lain yang sangat-sangat dahsyat. Jom kita intai apa promo tu;

1. Eyeshadow
2. Makeup Brush

        

3. Eye Care



5. Skinvigorate Brush & Botanical Effects Cleanser


4. Bio Cellulose Mask
 

Haa amacam rasa meronta-ronta tak tengok promo bulan kemerdekaan ni? Tapi yang Super Special item tu cuma sampai 18 Ogos je tau, cuma promo Lumivie set & lipstick yang remain sampai akhir bulan. Jadi nak tahu lebih lanjut sila click link whatsapp tau :) Memang tak menyesal kalau tau hehe.

Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order 

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai


FB Page & Instagram :  Allydra

Saya tidak bersetuju sama sekali dengan pembelian melalui Lazada, Shoppee, Lazada & online store yang lain. Kami beauty consultant dilarang keras untuk menjual melalui medium berikut kerana Mary Kay mempunyai ratusan produk dan setiap satu daripadanya memerlukan consultation ynag tepat. Anda akan menafikan hak pelanggan untuk mendapatkan konsultasi dari beauty consultant bertauliah dan juga “90 Days Satisfaction  Guarantee”. Sila dapatkan produk Mary Kay dari beauty consultant yang sah dan tidak menyalahi undang-undang syarikat.






Saturday, 27 July 2019

Tips Kulit Flawless & Glowing

Assalamualaikum & good morning!

                                 

2019 pun dah masuk pertengahan tahun. Kalau rasa ada satu benda kita boleh capai sebelum masul 2020, tentunya kulit yang flawless! Jom baca macam mana nak dapat kulit flawless & glowing๐Ÿ˜

1. Gunakan Makeup Non-Comodogenic


Apa maksud non-comodogenic? Tergeliat lidah den menyebutnya awal-awal dulu haha. Non-comodogenic bermaksud bahan yang tak menyumbat pori-pori & bagus untuk kulit. Pernah tak you all pakai bedak atau foundation lepas tu naik jerawat? Haa tu biasanya terjadi sebab makeup yang digunakan tak bersifat non-comodogenic. Kalau nak tau you all boleh check label dekat belakang, non-comodogenic cosmerics dia akan state. Kenapa kena pakai non-comodogenic cosmetic? Sebab kalau pakai mekap yang menyumbat pori, nanti jerawat suka menyinggah, lepas tu pi tinggal parut pulak aterr, macam mana nak flawless. 

2. Gunakan Serum
Baja terbaik kalau nak cantik, guna serum. Tak cukup ke kalau cuma guna essential skincare set? Sebenarnya serum ni item paling mahal dalam skincare, sebab dia mempunyai molecule yang paling halus dan dapat tembus sehingga ke lapisan dermis. That's why kalau nak kulit cepat sihat or cantik kena add on serum, tapi make sure serum yang sesuai dengan kulit.

3. Complete Skincare Regiment


Sangat amat penting. Setiap skincare item ada fungsi masing-masing & complement each other. Kalau hari ni pakai, esok cuti, lusa cuti, minggu depan baru pakai adoii, susah nak flawless gituu. 

4. Minum Air Secukupnya

Rasanya dah banyak yang highlight kepentingan minum air kepada kesihatan, jadi saya nak highlight pulak yang minum air jugak penting untuk kecantikan. Kalau kita tak minum cukup air, kulit akan jadi dehydrated & kusam. And kalau kulit kering kulit akan jadi kurang ketahanan untuk mencegah kedutan. Lepas ni boleh set dalam kepala "kalau aku tak minum air nanti muka berkedut" Inshaallah akan membantu you all minum cukup air๐Ÿ˜‚.

5. Kurangkan Stress

Stres ni actually benda yang kita tak boleh nak elak, so apa yang kita patut buat ialah kurangkan seminimum mungkin. Jadi cari benda yang boleh kita leisure, even sekecik-kecik benda. Contohnya masa stuck dalam jammed kita dengar playlist favourite kita, ataupun dengar channel lawak.  Sekali sekala treat diri kita dengan makanan sedap sebagai hadiah untuk diri sendiri, tapi jangan selalu tau nanti takut badan berkembang pesat. Jangan dilayankan sangat stress tu nanti cepat tua. And yes, stress jugak boleh menyebabkan jerawat yang membuatkan muka tak flawless. 

6. Sentiasa Berwuduk

Air & pegerakan ketika berwuduk boleh menghilangkan stress, kegelisahan, depression - ada sains yang logig di sebalik statement ni. Kalau orang Islam, kita memang berwuduk at least lima kali sehari atau lebih, ruoanya banyak khasiat di sebalik wuduk selain dia menjadi syarat wajib sah solat. 

7. Kerap Tukar Sarung Bantal & Cadar

Ini ramai yang terlepas pandang termasuklah saya ๐Ÿ˜ƒ. Nampak macam benda kecik tapi membawa impact yang besar jugak. Kalau dah sampai berbulan tak tukar tu boleh bayangkan tak berapa banyak bacteria beranak-pinak dekat sarung bantal, lepas tu mulalah naik ruam sana-sini, naik jerawat. Pastu tertanya-tanya kenapa muka tak flawless macam orang lain. 

Rasanya cukup sampai di sini je tips kita hari ni, sebab mudah you all nak ingat. Benda-benda remeh pun actually memberi sumbangan besar jugak dekat kulit kita. Kalau perlukan consulltation untuk kulit you all, jangan segan nak contact saya okayy, I'm only one click away~
Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai


FB Page & Instagram :  Allydra