Tuesday, 21 May 2019

Tips Menangani Muka Kusam

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Ramai kawan-kawan dah mengadu, muka dah jadi kusam lah. Especially yang dah beranak pinak. Yelah bila dah jadi ibu-ibu, memang biasanya diri akan terabai sikit menguruskan si kecik, tapi tak bermakna kita perlu tampil kusam dengan dengan bangganya hihi. Inshaallah dalam entry hari ni saya akan share cara nak merawat & mengelakkan kusam musam di wajah kita.

1. Cuci Muka Dengan Konsisten


Rasanya benda yang sangat basic, tapi ramai yang abaikan benda ni. Ada yang tak guna pencuci muka pun, cukup dengan air wudhuk je dia kata huhuhu. Cuci muka guna cleanser hokayy, at least dua kali sehari. Kenapa kena cuci muka guna cleanser? Sebabnya kulit kita ni tak pakai baju, so terdedah kepada segala jenis kotoran & habuk dekat luar, even dalam rumah pun ada habuk jugak. Belum cerita bila muka berpeluh lagi, Minyak tu takkan hilang sepenuhnya kalau sekadar guna air. That's why pentingnya kita guna pencuci yang khas untuk muka, jangan guna sabun mandi pulak tau.

2. Guna Tools Untuk Cuci Muka


Sekarang ni banyak tools dekat pasaran, and memang highly recommended guna beauty tools ni sebab dapat membersih muka lebih baik dari guna tangan. And kebanyakan brush or tools untuk cuci muka ni dia berputar and dapat melancarkan peredaran daran hence, buat muka lagi tegang & berseri. Kalau dalam Mary Kay of course saya akan cadangkan skinvigorate brush yang berputar 400 kali seminit, harga pun sangat-sangat mampu milik.

3. Exfoliate



Kalau dah kulit mati bertampung atas kulit, macam manalah muka tak kusam kan. Sebab tu penting untuk kita exfoliate untuk buang kulit mati 2-3 kali seminggu. Boleh pilih mask ataupun scrub untuk exfoliate, tapi kalau muka berjerawat jangan guna scrub sebab boleh meukakan. Kalau you all jenis busy or malas macam saya, boleh guna scrub sebab gosok-gosok sekejap dah boleh bilas tak payah tunggu kering.

4. Pakai Foundation


Foundation bukan sekadar pakai nak bagi kulit nampak flawless sementara, tapi jugak berfungsi sebagai tembok pemisah tak bagi habuk-habuk & kotoran melekat direct pada muka. Jadi selain manis dipandang, foundation jugak dapat melindungi kulit kita dari kusam. Pilih foundation yang ada skincare ingredient & vitamin contohnya macam Mary Kay Timewise Liquid Foundation😁.

5. Regimen Penjagaan Kulit Yang Lengkap


At least pakai yang basic - cleanser, mask / scrub , toner, moisturizer, SPF. Kalau steps yang ni pun skip2 or berlobang-lobang, susahlah nak bagi tak kusam huhu. Kalau you all dah berumur 24 tahun ke atas, please jaga basic skincare ni betul-betul sebab penuaan dah start berlaku sejak umur 24 tahun, setiap hari pulak tu kulit kita aging. That's why complete skincare regiment tu sangat penting ya dearies. 

6. Pakai SPF


Kulit kita berhak dapat perlindungan dari UVA & UVB. Kita memang tak boleh nak mengelak dari terkena UVA, UVB & radikal bebas sebab tu pentingnya pemakaian SPF untuk protect kulit kita. Ramai jugak yang macam saya dulu, bila kerja dalam office ber"aircond" ingatkan tak payah pakai SPF dah sebab tak kena matahari. Tapi kena jugak ya tuan-tuan & puan, sebab sinar UV ni ada dekat semua tempat macam dari laptop, handphone, haba, barang-barang elektrik, and banyaakk lagi. Dah pakai SPF tapi masih kusam?? Hmm cuba tengok balik SPF berapa tu, kalau setakat spf15 dalam mekap, ermm susah sis. At least guna SPF30 untuk daily wear. Klau jenis athlete or kerja site, guna SPF50 tapi kena cuci betul-betul tau.

7. Guna Produk Yang Ada Brightening Function



Mencerah bukan memutih, ramai yang dok habaq nak putih je kan hehe. Please berhati-hati bila you all pilih produk mencerah make sure bukan jenis yang mengikis kulit tau. Penggunaan produk dengan brightening function dapat membantu menghalau kusam & muka jadi lebih bermaya & berseri. Maksimum cerah kita boleh pergi adalah secerah dada tau, jadi sebenarnya kita berbalik kepada kulit asal kita. 



gambar
Kalau dalam Mary Kay, saya akan suggest Lumivie serum dengan kandungan Black Pearl untuk bagi muka you all secerah dada

Hopefully you all dapat info yang bermanfaat dengan entry kali ni. Saya share info yang general yang boleh diguna pakai dengan kebanyakan skincare, tapi kalau rasa perlukan consultation kulit or nak cuba produk Mary Kay, sila click link whatsapp di bawah tau, saya sedia berkhidmat.

Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra


Saya tidak bersetuju sama sekali dengan pembelian melalui Lazada, Shoppee, Lazada & online store yang lain. Kami beauty consultant dilarang keras untuk menjual melalui medium berikut kerana Mary Kay mempunyai ratusan produk dan setiap satu daripadanya memerlukan consultation ynag tepat. Anda akan menafikan hak pelanggan untuk mendapatkan konsultasi dari beauty consultant bertauliah dan juga “90 Days Satisfaction  Guarantee”. Sila dapatkan produk Mary Kay dari beauty consultant yang sah dan tidak menyalahi undang-undang syarikat.

Sunday, 19 May 2019

Mary Kay Flawless Set

Assalamualaikum & morning!!



Sempena syawal yang bakal datang ni, Mary Kay dgn baik hatinya ada buat promo Flawless Set. Flawless Set ni mengandungi item yang saya selalu dok bebelkan dlm blog saya contohnya macam foundation. Tapi takpe jom kita tgk secara ringkas function setiap item dlm Flawless Set.

1. Timewise Liquid Foundation
My fevreto! Nak mekap cantik you kena ada base yang bagus. If base you fail, fail lah mekap you. Saya mmg suka do'oh dgn foundation Mary Kay ni sbb dia tak rasa oily langsung. Ringan wlpun dah berapa kali coat. Sapu nipis je dah cukup tau, tahan lama sehingga 8 bulan. Ada dua formula - Matte formula utk kemasan matte (combination / oily skin) ataupun Luminous formula utk dewy finish (dry skin).

2. Perfecting Concealer


Menutup cela di wajah & juga berfungsi sbg highlighter. Ada empat pilihan warna utk disesuaikan dgn kulit. Nak conceal kening pun bolehh and macam saya suka guna concealer sbg eyeshadow base supaya eye colour nampak lebih pop up. Ataupun sbb sebenarnya saya malas nak capai eye primer so alang2 conceal kening kita sapu sekali dekat kelopak mata. Perangai kan? Hahaha😄 

Ni saya share tutorial & kegunaan concealer

3. Mineral Powder Foundation (MPF)


Foundation tapi dlm bentuk powder. Nak senang explain saya selalu cakap macam tu. Coverage MPF ni yang paling tinggi antara powder yang lain sebab particles dia sgt halus & boleh fill in garis-garis halus, melitupi parut-parut & buat muka nampak flawless intantly. Ada enam code, boleh refer beauty consultant anda utk shade yg sesuai ataupun refer pada saya kalau you all masoh belum mempunyai beauty consultant.

6. Sheer Mineral Pressed Powder



Yang sentiasa ada dlm handbag saya. Lightweight and kemasan natural, saya suka sbb dia compact & practical. Pressed powder ni dia macam create satu layer yang buat kulit nampak berseri dgn finishing natural. Sesuai utk kulit kering jugak. You all boleh padankan dgn compact favourite.
Saya letak dalam casing Mary Kay yang boleh bubuh sekali dengan lipstick. Senang nak touch up lepas solat. Kalau you all suka casing yang lebih kecil or lagi besar, Mary Kay ada je😏.

Jom tengok video pulak tutorial Flawless Set Mary Kay...

Senang je kan nak guna Flawless set ni. Kalau you all bukan jenis mekap pun, berbaloi sangat grab sebab menghasilkan base yang cantik & lama

Hasil base menggunakan item promo bulan ni, sangat jimat tau rugi kalau tak grab

Macam yang saya dok selalu dok bebelkan, kalau nak mekap yang  cantik base you kena perfect. Foundation or apa-apa pilihan base yang you all pilih mestilah yang sesuai dgn kulit, and long lasting. Especially dengan cuaca dekat Malaysia tragedi mekap cair tu memang biasa. Tapi jangan risau, kalau you all masih belum ada beauty consultant & perlukan makeup tips & tricks dari saya, boleh contact I okayy~

Dee,

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra

Saya tidak bersetuju sama sekali dengan pembelian melalui Lazada, Shoppee, Lazada & online store yang lain. Kami beauty consultant dilarang keras untuk menjual melalui medium berikut kerana Mary Kay mempunyai ratusan produk dan setiap satu daripadanya memerlukan consultation ynag tepat. Anda akan menafikan hak pelanggan untuk mendapatkan konsultasi dari beauty consultant bertauliah dan juga “90 Days Satisfaction  Guarantee”. Sila dapatkan produk Mary Kay dari beauty consultant yang sah dan tidak menyalahi undang-undang syarikat.

Saturday, 18 May 2019

Mary Kay Pink Party

Assalamualaikum & morning!

Semalam kami havoc menyambut Pink Party di Mary Kay VSQ Petaling Jaya. Basically Pink Party ni bukanlah parti liar tau😂, tapi lebih kepada gathering & sharing. Ni open event, means selain dari beauty consultants pun boleh datang. And mcm biasa full house sampai kami pun share kerusi. Nak dpt ilmu & aura kan, kebanyakan beauty consultants yg part time takde masalah nak korbankan cuti depa utk attend majlis ilmu, sbb impact dia fuhh dahsyat.
Masa tengah tunggu turn untuk register kami selfie dulu. Ramai orang wooo tapi disebabkan pengurusan yang cekap tak lama pun kami beratur.

Time recognition untuk new BC yang join bulan lepas and new BC yang complete NCB (New Consultant Bonus)

Sempatlah selfie kan waktu bulan puasa ni lipstick cantik je kikiki

Alhamdulillah dapat MK Money untuk yang on track Director in Making Hangzhao

Inshaallah kami akan ke Hangzhou hujung tahun ni amin...

Saya pakai blusher Juicy Guava buat sbg eyeshadow jugak jimat masa hehe

Alhamduillah selamat pergi & balik walaupun masa nak pergi tu agak mencabar sebab ada lori terbakar melintang, dari tiga lane jadi dua lane so boleh bayanglah jammed macam mana. Semoga driver lori & penumpang tak apa-apa Allahu...By the way saya balik rumah dengan semangat baru lagi, and sebab tu jugaklah saya ni 'regular customer' event-event Mary Kay. Nak dapat aura & semangat tu memang kena datang live. Semoga Allah permudahkan perjalanan saya menuju ke directorsip Amin... Kalau you all minat untuk bekerjaya dengan Mary Kay, jangan segan silu untuk contact saya okayy. Update bayaran untuk register start bulan lepas tak sampai RM80 pun like seriouslyyy untungnyaa beauty consultant baru. Kalau you all rajin, nekad & disiplin dalam masa Mary Kay boleh bagi lebih dari yang you all pernah mimpikan.


MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order 

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra




Monday, 13 May 2019

10 Sebab Saya Pilih Mary Kay Sebagai Kerjaya

Dalam banyak-banyak bisnes yang lain, kenapa saya begitu tegar memilih Mary Kay? Saya dah pernah buat macam-macam bisnes dari baju, makanan, casing phone, kosmetik, bla bla bla. Yang local, yang overseas, MLM, agent, dropship you name it semua saya pernah masuk huhu. Saya memang minat bisnes tapi tak bermaksud saya pandai berbisnes. Tu pasal lah kejap-kejap saya tukar bila dah bosan huhu nampak tak.


Jadi kenapa saya yang suka tukar-tukar bisnes ni decide untuk setia dengan Mary Kay? Di saat saya menulis entry ni pada tarikh 13/05/2019 dah genap dua tahun di Mary Kay. Dan saya masih konsisten sharing, masih semangat and masih passionate, bukan setakat hangat-hangat tahi ayam macam bisnes-bisnes terdahulu. So berbalik kepada topik kita hari ni, why Mary Kay?

1. Tuhan Yang Pertama
Culture yang paling cantik yang boleh ada dalam sesebuah company. Kami beauty consultants diajar untuk berbisnes "in a clean way". Tak dibenarkan sailang customer orang lain. Niatkan sedekah dan sharing bila buat skincare class bukan niatkan sales semata. Saya suka 
tengok macam mana Mary Kay cukup menghormati agama, beauty consultants bebas bertudung labuh dan berpurdah, debut di atas stage tanpa diskriminasi. Saya juga diajar bagaimana mindset menjadi doa dalam kehidupan seharian kita. Sebab tu lah kena selalu fikir yang positif-positif aja ya. 


2. Produk Yang Berkesan
Saya ada share sebelum ni macam mana saya tertarik nak jadi beauty consultant lepas try liptick dia. Then saya try pulak skincare dia dan nampak sendiri kesan dia. And bukan saya je je, tapi kawan-kawan lama, kawan-kawan sekerja jugak perasan perubahan kulit saya. Tak payah cakap banyak lah, tahun 2018 ni merupakan tahun ke-55 Mary Kay wujud di dunia. Mary Kay juga termasuk dalam 2% cosmetic yang mempunyai R&D sendiri dan setiap produk akan diuji 5000 kali before release kat market. Kau ghase?? Bagus ke idok Mary Kay ni??

Mary Kay punya Manufacturing and R&D Centre yang bernilai $100 million dollar di Texas. Hukss terbatuk I tengok nombor banyak sangat.


3. Ilmu Mengalir Non-Stop

Ilmu yang lengkap ialah antara benda yang saya tak dapat dari bisnes-bisnes sebelum ni. Ada weekly unit meeting, ada Full Time Club, Product Knowledge, Career Conference, Seminar, bla bla bla. Belum masuk lagi online coaching. Nak personal coaching dengan director pun boleh no problem. Mostly FREE. Kalau kena bayar pun setakat bayar tempat yang disewa and kami tak pernah bayar mentor-mentor dari para directors yang share ilmu dengan kami. Kenapa saya kata ilmu yang lengkap? Sebab semuanya diajar - pasal produk, cara buat skincare class, cara blast message, cara buat blog hehehe. Cara beerpakaian, hijab style pun dia ajar sekali tau. Best ke best sangat?


Product Knowledge awal bulan ni. Bukan program wajib tapi tetap full house. Walaupun tak dipaksa, we all tetap datang nak menimba ilmu sebab tahu & cukup faham it's the knowledge that makes a good consultant.


4. 90 Days Satisfaction Guarantee


Dah beli, dah guna, lepas tu nak pulang balik. Eh bolehlah, Mary Kay bagi. Dalam masa 3 bulan kita boleh tukar balik produk yang kita dah guna kalau tiba-tiba rasa tak suka or tak berkenan or tak sesuai. Tapi jaranglah orang nak tukar, sebab biasanya kita bagi try dulu and beauty consultants akan consult betul-betul sebelum beli. Dan 90 Days Satisfaction Guarantee juga point penting yang saya boleh bagi dekat prospect yang masih teragak-agak lagi sebab takut tak sesuai dengan kulit. 


5. Extra Income


Teringat kata-kata NSD Sheila, "sebab takde duitlah kita buat bisnes. Kalau tak sekarang tengah minum coffee dekat Paris😂". Tapi betul sangat and boleh relate kan. Biasanya orang yang gajinya terlebih cukup takkan bother nak susah-susah buat bisnes. Itulah purpose saya buat Mary Kay awal-awal dulu, sebab nak extra income. Saya kan dah try macam-macam bisnes dulu, tapi tak pernah lah dapat customer order sampai Rm400++, Rm800++, and ada yang sampai Rm1000++ pun in a single receipt. Back to the point no. 3, bila produk bagus and dikenali kita senang nak menjual. Tapi saya tak janji bulan bintang, back to the concept siapa usaha lebih dia dapat lebih. And selain dari sales, boleh jugak dapat commision dari company. So ada dua source of income. Tapi macam saya, ada terdapat makeup job and advanced makeup class jugak so secara tak sengaja terbuat duit dari situ jugak hehehe. 



6. Flexible Time


Extra income with flexible time. Dalam Mary Kay kebanyakan beauty consultants buat secara part time, dala unit kami ada macam-macam background - suri rumah, cikgu, doctor, bank manager, students, engineer & banyakkk lagi. Ada executive director yang mempunyai tujuh orang anak tau, rapat-rapat pulak tu. Kalaulah Mary Kay ni rigid dari segi timing, you all rasa boleh ke depa-depa buat bisnes ni. Macam saya jugak contohnya, masa saya still bekerja saya banyak focus dekat online medium je sebab kekangan masa. Tapi secara part time pun Alhamdulillah adalah sikit-sikit achievements.


6. Uniform Yang Cantik
Boleh tak buat reason yang ni hahaha. Tapi seriuslah, saya memang suka uniform semua smart-smart. Kami semua kena pakai blazer yang ditetapkan dan skirt setiap kali event Mary Kay tapi kalau lelaki pakai seluar lah. Terasa profesional gittew~ Dan of course, rasa sangat slim bila pakai blazer haha.

2017 vs. 2019. 
Independent Beauty Consultant vs. Future Independent Sales Director


8. Rewards & Recognitions


Yang ni sangat best. Tak pernahlah saya dibanjiri dengan hadiah macam sekarang, kalau dulu tunggu time birthday jelah nak dapat hadiah, tu pun kalau ada sedih tak hahaha. Dari sekecil-kecil efoort kita diraikan, contohnya buat Special Challenge posting dekat social media, achieve Ladder of Success, move up career, company trip, makeup challenge nad banyaakkkk lagi lah. Saya memang dah lost count. Even buat selfie challenge pun dapat hadiah tau haa kau hadoo😂. Jadi kalau you all berminat nak jadi beauty consultant, sila sediakan storage space tau.

February 2018 - unit Queen of Sales serius terkejut gila jadi Queen sbb mula-mula saya just pulun untuk completekan cruise challenge je tapi Allah bagi lebih syukurrr. Time ni saya masih bekerja & buat Mary Kay secara part time.

Cruise Beyond Red achiever. My first trip ever sponsored by Mary Kay, and my first time jugak naik cruise. Best and pengalaman atas kapal tu memang different. Masa trip ni saya baru je full time buat Mary Kay tapi masa tempoh challenge 6 bulan saya still bekerja.

Latest - April 2019. Future Ind. Sales Director and RJU on track . By the time saya mengarang entry ni saya sudah pun comolete Red Jacket Uiversity challenge and bergelar Red Jacket University graduate. Inshaallah akan konvo bulan November nanti.


9. Dapat Mekap & Belajar Mekap
Haa ni benda yang saya sangat suka bila jadi beauty consultant. Kalau dulu saya cuma sekadar layan tutorial mekap je. Teringin nak pandai mekap tapi bila fikirkan cost nak beli full set mekap dengan cost nak ke kelas mekap lagi, saya pendamkan jela keinginan tu. Bonus bila jadi beauty consultant ni, saya dapat full range of makeup dengan makeup skill sekali tanpa merabakkan poket. And of course, kelas makeup dia FREE untuk beauty consultant sebab tu lah saya pergi kikiki. And tak sangka, ada yang sanggup ambil kelas berbayar dengan saya and ada jugak guna service makeup dengan saya untuk nikah, dinner, event, etc. So bila kita ada skill, mesti ada yang mencari. 

Zaman awal-awal belajar mekap, aduh duh duh keningku~

Dah improved sikit kening tu from time to time, adalah nampak rupa kening manusia kan hahaha

Personal Advanced Makeup Class untuk makeup dinner and bridal makeup. Setiap class bernilai Rm1000++ tapi saya pergi free je😏.


10. Makin Hampir Dengan Impian


Saya ada impian untuk mencapai financial freedom & flexibility in time. Saya tak nak tunggu hari minggu untuk keluar jalan-jalan. Saya tak nak tunggu umur 40 baru dapat beli aset. Saya nak pergi melancong tanpa korek duit saving. Saya nak bahagiakan parents saya dengan kejayaan saya. Dengan izin Allah satu hari nanti semuanya akan tercapai. Sekarang saya dah ada base, apa yang saya kena buat cumalah usaha dan berdoa non-stop. Man Jada Wa Jadda!


It's all possible, Mary Kay boleh jadi medium untuk dapatkan dream life kalau kita bersungguh. Yang senang tak datang bergolek, tapi bila dah dapat rentak Inshaallah jadi makin senang. Kalau you all berminat nak tahu lebih pasal bisnes & kerjaya Mary Kay, jangan segan silu untuk contact saya😄. Click talian hayat di bawah okayy..

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order 

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra





Thursday, 9 May 2019

Pampering Session Pusat Kebajikan Destiny

The Art of Giving~

Belajar memberi tanpa mengharapkan balasan. Sejujurnya sebelum Mary Kay saya jenis suka fikir masalah sendiri je. Rasa tak perlu serabutkan otak dgn masalah orang lain. Tapi pemikiran sempit saya tu berubah bila bersama Mary Kay. Kami selalu diingatkan tentang Golden Rule - do unto others as you want them do unto you. Slow-slow saya belajar merubah diri, bila berpeluang tengok hidup ni dari perspective lain.

Dengan Mary Kay saya melangkah ke tempat yang saya tak pernah terfikir akan sampai. Dengan Mary Kay saya dpt berjumpa mengenali kelompok yang tak pernah saya terfikir sebelum ni. Teringat masa masuk ke satu kawasan perkampungan, beg trolley penuh skincare tu tak boleh heret dekat jalan berbatu, so kena angkut lah cerita dia😂.

Minggu lepas kami berpeluang buat pampering session untuk cikgu-cikgu Pertubuhan Pusat Kebajikan Destiny. Tengok dari luar dah nampak ramainyaa budak, mcm mana nak buat ni. Tapi rupanya budak-budak ni sangat behave. Depa ni anak-anak pendatang asing, sungguh tersentuh hati bila salah seorang teachers bagitau "nobody wants to take care of them, so we builded up this place for the children". Jadi kebajikan anak-anak kecil ni terjaga sementara tunggu ibu bapa habis bekerja.

Kan dah kata behave je anak-anak ni

Let's begin! Jaga-jaga ada yang memerhati hahaha

Saya punya tudung tak sempat pin🤣 rushing sangat time nak sampai sini

Amboii apa yang suka sangat tu...memang macam ni setiap kali buat beauty class  kita enjoy & gelak-gelak je

Kenapa kena bagi muka putih sebelah je? Haa ni kena jpin free session dengan kami baru tau

Ada cikgu-cikgu ni dari Sri Lanka, suka tengok muka depa

Saya mmg salute cikgu-cikgu yang mampu handle 100++ anak kecil and working long hours. Mereka sendiri mengaku takde masa sangat nak belai & cantikkan diri, masa banyak didedikasikan untul anak-anak yang bukan darah daging mereka pun. Allahu mulianya hati. Bila tengok teachers yang ikhlas ni, saya mula persoalkan diri sendiri, apalah sangat penat memunggah skincare nak dibandingkan kudrat depa menjaga anak-anak ni. And rasa happy sangat bila tengok teachers enjoy, puas hati bila dpt buat orang happy.

Another experience checked off the list! Inshaallah bukan yang terakhir. Saya happy dgn kerja saya membuatkan orang lain happy. "

Only by giving you are able to receive more than you have - Jim Rohn

                                       
Selfie is a must!

Kalau you all rasa nak manjakan diri sambil belajar, jangan segan silu contact saya. Cantik dapat ilmu pun dapat. Kami juga provide corporate training untuk grooming, penjagaan kulit & makeup at work. Boleh contact saya untuk saya emailkan proposal. And of course, it's FREE!

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra

Sunday, 28 April 2019

Grooming & Makeup Lesson UiTM Puncak Alam

Assalamualaikum & good morning!

Alhamdulillah sesi Grooming & Makeup Lesson dengan pelajar jurusan Optometrist berjalan lancar. Seronok bila mengajar adik-adik students ni, rasa kita pun muda jugak hahaha. FYI selain buat skincare & basic makeup class secara percuma, yang terbaru kami ada jugak offer untuk mengajar pasal grooming. Semua ni asbabnya dari syarikat-syarikat swasta yang banyak mintak kami masukkan sekali pasal Keterampilan Imej selain daripada penjagaan kulit & solekan asas. And of course, kami pun attend training pasal grooming sebelum bagi training dekat orang lain. Back to the story, jom kita tengok gambar sambul membaca cerita :D

Sesi Grooming Lesson dimulakan oleh saya

                                                                          Actually ini merupakan first time saya mengajar pasal Grooming. Sebelum ni saya banyak conduct Skincare & Makeup Class je, mula-mula terima tugasan ni dari Senior saya, rasa ragu-ragu jugak dengan diri tapi bila dah buat tu rasa excited sangat. Bila dngn students ni saya seronok share pengalaman saya maza zaman "try hard" and suka nak follow blogger-blogger famous punya style. Semoga jangan diikuti perangai kakak ni ya hahaha.


Masih lagi sesi Grooming, tapi dah diambil alih oleh senior saya

Ready for makeup class, meja still kemas lagi time ni hihi

Bersihkan wajah dengan Freshen Botanical Effects dulu

Makeup demonstration by SSD Nadia

Start pakai prep skin & pakai primer dulu

Dah start dah mencalit-calit

Muka tak puas hati dengan mamarazzi hahaha

After habis class, model bergambar dengan cikgu. Kita ajar teknik makeup simple nak pergi kerja, nak pergi interview, etc. Tak perlu makeup lima inci pun untuk nampak pleasant.


With my adik-adik yang jadi guest hari tu💗

Barisan tenaga pengajar😄

Selain wajah kita, penampilan jugak memainkan peranan yang amat sangat penting. Yang we all mengajar hari tu lebih pada preparation untuk attend interview & untuk bekerja nanti. Lepas habis je beauty class kami pi try kepala lebu singgang dekat area Puncak Alam jugak.
Jemput tengok hehe. Tomyam kelapa mengancam!

Gaya macam sepuluh orang punya makan. Yang tudung hitam tu owner dia merangkap beauty consultant unit kami jugak. Dia belanja makan hari tu Alhamdulillah semoga dimurahkan rezeki Kak Sal.

Ampunkan muka saya yang bareface tu lepas solat malas nak touch up dah huhuhu


Highly reccomended! Siapa yang duduk area Puncak Alam tu tolonglah singgah, Tom Yam memang kaww! Saya ni memang letak high benchmark when it comes to Tomyam yelah sebab dulu belajar dekat Perlis kan. Jadi kalau saya kata sedap sila percaya haha. And udang dia memang nampak and rasa fresh, sebab kebetulan kedai makan Kak Sal ni terletak bersebelahan kolam udang. Fuhh memang fresh lah kan. Takde dalam gambar tapi tak lama lepas tu owner pesan Kepala Lembu Singgang pulak. Saya ni jenis tak makan masakan singgang tapi lepas try tu perghh, terbaikk wa cakap sama lu. Cukup rasa, balanced, pedas, masam manis semua bersatu. You all try jelah sendiri and rasakan nikmatnya.

Akhirnya kami semua senak perut nak jalan sebab makan banyak sangat. Nasib bukan saya yang drive hari tu. Alhamdulillah dipermudahkan kami buat grooming class & makan besar hari tu. Sangat suka sisterhood dalam Mary Kay. Jauh pulak terlanjur bercerita pasal makanan kan. Jadi kalau nak makan sedap boleh singgah kedai Kak Sal. Kalau nak kelas grooming percuma boleh cari saya😃.

MK Beauty Consultant

http://www.wasap.my/60183719495  for consultation / order for consultation / order

COD around Semenyih, Beranang, Kajang & Bangi 

*free face to face consultation / skincare class available around KL, Selangor & Nilai

FB Page & Instagram :  Allydra